Citam un articol realizat de catre Silvia si Sergio Malilk. Toate drepturile ii apartin si ii multumim pentru permisiunea de a republica acest material de interes atat pentru fotografi cat si pentru miri.

_________________________________________

CAT COSTA UN FOTOGRAF DE NUNTA IN ROMANIA?

 "Nu demult un prieten mi-a atras atenția asupra unui comentariu de pe un blog, unde o mireasă a calculat că investiția bySergio în echipament a fost “undeva pe la 4.000 euro maxim”. Conform estimărilor ei, după 3 nunți, noi ne-am scos toată investiția și suntem pe profit :D Și mare îi era mirarea cum de cerem așa mulți bani. Săptămâna trecută însă, când m-am întâlnit cu niște miri “Dragi” din 2013, printre altele am ajuns și la acest subiect tehnic la care ei ne-au spus: “Wow, păi TREBUIE să faceți o postare, pentru că noi habar nu aveam ce costuri implică fotografia de nuntă !!!” Așa că uite am decis să fac această postare explicativ-informativă. Cu multă răbdare, voi povesti despre cât costă la bySergio fotografia de nuntă.

Vom face referire la site-ul www.f64.ro unde sunt client Gold :).
Canon 5DMark II  aparatul foto (doar corpul fără obiectiv)- 1900€/bucată – două bucăți = 3800€. De ce două? Ce faci ca fotograf dacă în toiul nunții, făra un motiv anume, te lasă singurul aparat pe care îl ai? (Groaznic, nu?).

Obiectivele pentru aparate foto se cumpără separat și au roluri diferite:

 • Obiectiv 35 mm  (1400€)
 • Obiectiv 85 mm (400€)
 • Obiectiv 70-200 mm (1200€)
 • Obiectiv 24-70 mm  (1200€)
 • Blitz 580EX 500€/bucata (2buc = 1000€)
 • Carduri 32GB 180€/bucat (3buc = 540€) 2 in aparat si 1 de back up.

Nu voi aminti aici: acumulatori, încărcători, filtre, gripuri, lumini, trepiede, declanșatoare, card reader (și las pe fiecare să completeze lista…)

 • Geanta foto 250€  (cea care protejeaza echipamentul atat de scump si rezista încărcată la greutate peste 25kg)
 • Soft-uri cu Licență de la Adobe: Photoshop (950€)+ Lightroom (330€) = 1280€
 • Laptop Sony cu licenta de Windows 7 - 1500€
 • Hard disk extern 1 TB, si inca unul de Back-up 150€/bucata (2 buc. = 300€)
 • Desktop (PC-ul) 2500€ cu multi core procesors si 6 hard discuri legate in RAID.
 • Monitor DELL Ultrasharp pentru editare foto de 27 inch 800€ (modificare facuta de www.weddingstaff.ro)
 • Primul Site 3000€
 • Al doilea Site (acesta)- intrați pe FloSites și vedeți prețurile :)

Uite asa usor-usor am trecut de 18.000 euro. Cam departe de 4000 E, nu? De 5 ori mai departe LOL.
Scump… Dar cine v-a zis că fotografia este ieftină ? :)) Scump, scump, dar acum toată viața îl poți folosi, corect? Nu chiar. Garanția la echipamentul foto e doar de 2 ani. Dacă le folosești cu grijă, unele lucruri vor rezista si 3 ani, altele nu. Blițurile, spre exemplu, au și ele garanție 2 ani, dar lampa din ele arde aproximativ după 50.000 de declanșări, ce le poți face și în jumătate de an. În acest caz producătorul nu va repara nimic pentru că lampa este consumabilă și s-a consumat. La fel consumabil este și declanșatorul si cauciucurile din aparatul foto ce se consumă la rândul său după 100.000 de declansari (Canon 5d) sau 150.000 de declansari (Canon 5d Mark II). Eu am avut neplăcerea să văd cum unul din ele nu a rezistat nici 89.000… :( Cum a declarat producătorul: Nu garantăm 150.000 ci doar sugerăm că aparatul să funcționeze atat. Iar dacă se defectează înainte să ajungă la acel număr magic (după ce expiră 2 ani) reparatia o suportă clientul. Întrebați pe Adi cât a durat și costat reparația.

Bun am înțeles cu echipamentul foto, dar Laptopul ar trebui să țină 5 ani :) Ce fain ar fi, MacBook Pro ce l-am avut s-a stricat la o săptămâna dupa ce a expirat garanția. Reparația a costat 700euro+TVA. Deci dacă folosești echipamentul atât de intens cum îl folosim noi, ai maxim 3 ani în care trebuie să amortizezi investiția făcută, ca să poți investi în echipament nou. Mai ales că în 3 ani echipamentul devine depășit moral și își pierde mult din preț și valoare. (Exemplu: acum avem în vânzare un laptop Dell care mai are garanție 1 an jumate, pe care am dat 1000euro iar acum, după un an, îl vând cu 600 euro (cei interesați mă puteți contacta ;) Ca să ții pasul cu tehnologia trebuie mereu să investești în ceva mai bun, mai performant, mai avansat, mai rapid, care mereu este și mai scump. Încă un exemplu: Diferența de pret dintre Canon Mark II și Canon Mark III este de 1400euro. Iar cel mai popular obiectiv Canon 24-70mm, de la o generație la alta s-a scumpit cu 1000 euro. Cunosc mulți fotografi ce au cumpărat deja Canon 5d Mark III (2700euro) sau chiar Nikon D4 (6000 euro). Eu prefer să mai aștept un pic până Canon va rezolva toate problemele cu softul noului model înainte să îl cumpăr, dar acest pas, după cum înțelegeți, este inevitabil ca la randul sau inseamna ca vom depasi bariera de 20.000e…

Revenind la cheltuieli și amortizarea echipamentului. Acum suntem la 18.000 euro ((cazul nostru)  cunosc fotografi ale căror echipamente depășesc această sumă) ce trebuie recuperată în 3 ani, adică câte 6.000 euro/an. Iar pe lângă această investiție de recuperat, un fotograf mai are și alte cheltuieli…
WOW, un fotograf mai are și alte cheltuieli?  :))

Orice om, (fotograf sau nu), mai cheltuie bani lunar pentru: chirie, întreținere, mâncare, convorbiri telefonice, transport, îmbrăcăminte, medicamente (și dacă ai și un copil, cheltuielile creeeesc) e.t.c. După estimările noastre, confirmate de cei peste 20 fotografi participanți la workshop, suma lunară depaseste lejer 1000 euro/lună. Aici după cum se vede nu am inclus cheltuieli imprevizibile sau concediu și mașină. În primii 4 ani de business, am putut doar visa la așa ceva :)) Fără să mai zic de cheltuieli pentru workshop sau alte materiale de creștere profesională. La minim vorbind, într-un an se adună 12.000 euro + 6.000 euro amortizarea echipamentului = 18.000 euro/an. Deci un fotograf ar trebui să castige 18.000e pe an +  PLUS să mai câștige bani să poată plăti taxele către stat, CAS-ul și pensia (sume pe care fiecare angajator le plătește pentru angajatul său, iar fotograful și le plătește singur). Pe lângă aceasta mai adaugă costurile pentru asistenți, albume, canvasuri, fotografii înrămate, DVD-uri, hosting, și uite ca am depasit 20.000 euro/an.
E mult 20.000e dar dacă tot anul, în fiecare weekend ai câte o nuntă îți scoți banii!

Dacă am fi în America da! Dar să nu uităm că este vorba de România Ortodoxă, unde pe lângă Postul Mare din Noiembrie până Mai (când e frig și urât afară pentru o nuntă), mai sunt și vara zile în care nu se fac nunți din cauza la tot felul de Posturi despre care nici Maica Domnului nu a auzit! =)) Practic, în 2012 din Mai până în Noiembrie sunt 20 weekend-uri în afara posturilor. Ce înseamnă că un fotograf are șanse să prindă maxim 20 nunți. Dar ce e pe hârtie nu e și în viață. Din discuțiile mele personale, cu cei mai mari fotografi din România, media este de 14 nunți pe an. Știu mulți fotografi pro, ce mulțumesc pe deplin mirii, dar care totuși, anul acesta nu au decât 10 nunți sau mai puține). Așa se întâmplă, sunt zile pentru care avem și 25 de cereri dar sunt și zile pentru care nu avem nici una. Spre exemplu nu trece o săptămână să nu primesc vre-un telefon sau mail de la viitoare mirese cu cerere pentru 25 August 2012 (dată ce a fost ocupată prima, încă din 2011). Revenind la cele 14 nunți – e un numar destul de mare incât să îți dea de lucru pentru aproape tot anul. Iar profitul în urma acestor 14 nunți ar trebui să acopere cheltuielile de 20.000 euro/an. Vă las pe voi să faceți calculele matematice despre cât ar trebui să coste un fotograf la o nuntă și cât ar trebui să fie Oferta lui. Aveți calculator nu? Ce v-a ieșit? 300 euro pe nunta ? 500 euro ? Sau e defectat calculatorul meu, sau suma e de o mie patru sute douzeci si opt de euro pe nuntă, ca fotograful să supraviețuiască. Să admitem că nu toți și-au făcut firmă și plătesc taxe, CAS și pensia (chiar dacă nu suntem de acord cu așa ceva, pentru că nu vreau să văd România unde este Grecia acum, dar eu răspund doar de “grădina mea” și incurajez ca toți să fie cetățeni responsabili). Să presupunem că nici nu au băgat așa mult în echipament. Poate cineva a investit în echipament doar jumătate din cât am investit noi, adică 9.000 euro, ce ar veni de amortizat câte 3.000 euro/an. Adăugați asta la cei 12.000 euro/an de existență si avem 15.000 euro/an. Cât ar trebui să câștige pe nunta ca să supraviețuiască ?… peste o mie saptezeci de euro pe nuntă.  Ceea ce ați citit mai sus este o expunere pur matematică despre cât ar trebui să coste cel mai ieftin fotograf profesionist de nuntă fără album, canvas sau LTD. Acum spuneți-mi voi, cum faci calculele pentru cât de bun este unul sau altul? Și mai mult ca atât, cum calculezi implicarea creației artistice pe care ți-o dedică?

Am înțeles, nu e prea profitabil financiar, dar în schimb călătorești prin toată lumea. Ce viață frumoasă! Da :) Daca ar fi să omit partea cu stresul și responsabilitatea. Faptul că plecăm Vineri de-acasă cu gențile și revenim obosiți (de pe căile ferate române) abia Luni. După ore în șir de nesomn ajuns acasă, te odihnești o zi cu familia și începi să faci back-up la nunțile fotografiate. Alegi și prelucrezi fotografii. Răspunzi la sute de mailuri. Faci secretariatul firmei. Contabilitate. Vorbești la telefoane. Răspunzi la zeci de întrebări pe mail facebook. Faci agenda cu fiecare mireasă în parte împărtășindu-i experiența și spunându-i un cuvânt de încurajare pentru stresul pozitiv al nunții… Faci texte de postare și încă zeci de idei le scrii undeva cu speranța că într-o bună zi vei avea timp să le împlinești. Faci albume. Faci/trimiți colete. Lucru-lucru-lucru și nu reusesti să termini nici pe jumate nunta de la care ai venit când îți dai seama că din nou este vineri și iar trebue să pleci. Îl îmbrățișezi pe David și pleci de-acasă. Pe drum vorbești cu prietenii la telefon spunându-le că agenda în wk-end ți-e plină pentru minim 6 luni înainte…. Iar uneori stai să te gândești că mulți oameni lucraza de 5 zile pe saptamână și de Vineri seara până Luni dimineața sunt acasă cu cei dragi. Mai mult ca atât, conform declarației Money Channel, peste 90.000 din bugetarii din România au salariul peste 1000 euro/lunar. Oameni ce au confortul unui job de luni până vineri cu un salariu asigurat indiferent de calitatea rezultatului obținut. Statul are de pierdut, nu ei. Altceva este când îți asumi un risc de a investi bani și a deschide un business de al cărui succes nu ești sigur. Acesta depinde și de calitatea rezultatului obținut și mulțumirea clientului. Un singur client nemultumit îți poate strica toata reputația și în final business-ul. Altceva e la stat. Câți nu sunt mulțumiți de drumurile din Romania ? Și oare a încetat cineva din cei nemulțumiți să circule? Când lucrezi pentru tine asta implică stres, și efort “peste program”, și implicare emoțională/morală/creativ-intelectuală/artistică. Iar partea cea mai riscantă este: Chiar dacă le faci pe toate cele de mai sus bine, nu ai garanția că vei avea cele 14 nunți. Cunosc fotografi buni, de care îmi este milă, și care cer mult sub prețul investiției și a valorii meritate – fotografi ce de ani de zile muncesc mult și tot ce adună este frustrare (realizând că cu banii castigati in alta parte si băgați în echipament foto deja și-ar fi luat jumătate de apartament)… iar profitul din foto tot nu apare la orizont.

Această postare trece peste pasiune, plăcere, hoby și vrea să fie un post cât mai clar și simplu matematic vorbind pentru fotografii full-time. Tot-odată se adresează și mirilor cu întrebări despre costurile unui fotgraf de nuntă. Miri care realizează responsabilitatea alegerii unui fotograf pro de nuntă (apropo, în postarea Priorități în investiția de nuntă, am scris mai multe lucruri utile ce pot ajuta pe mirii să nu pățească așa cum au pățit multe cupluri ce acum ne contactează pentru un LoveTheDress (sau ne roagă să le prelucrăm fotografiile lor de nuntă – ceea ce nu facem) pentru că cele primite nu sunt deloc ca cele din portofoliul fotografului ales, unde se postează doar ce vrea fotograful să apară pe site (20 foto de la 10 nunți).

Dacă ești un fotograf care ai băgat deja mii de euro în echipament și de 2-3 ani nu ai evoluat oferta, pentru că nu știi cât să ceri, sper că acest post te va pune pe gânduri. Iar dacă ești unul din acei ce de 5 ani tot te chinuie să urci peste linia de plutire dar ești tot mai departe de ea, tot cumperi echipament mai nou în speranța că te va face fotograf mai bun și totul se va schimba cumva, poate a venit timpul să îți pui problema să vinzi totul, să te angajezi undeva și să te bucuri de o viață liniștită unde iau salariul asigurat.  Nu suntem în comunism să trăim după sloganul: “Trăiesc pentru a munci, Muncesc pentru a trăi!”  E un cerc vicios și nu cred că acesta este scopul omului pe pamant… De aceea orice ar lucra omul, el trebue să aibă o șansă să își facă cândva prima lui casă, să crească vreo 2 copii, să planteze vreo 3 copaci în grădină și să mai vadă Europa dacă tot am intrat în ea.

Pentru a fi clar pentru toată lumea și să nu interpreteze care cum vrea, Oferta bySergio pentru 2013 este 1500 euro cu un album inclus ;))

Cu respect și mult drag,
bySergio

_________________________________________

Multumim autorilor Silvia si Sergio Malilk, membri Premium al THE.BOOK.

Sursa acestui articol: http://bysergio.com